studēju matemātiku

Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Atslēgvārdi
Kas labāks: auduma vai polietilēna maisiņš?!
Publicēts 13. februārī, 2008.
Beidzot arī Latvijā populāri kļūst daudz reiz lietojamie auduma maisiņi. Kāpēc tā? Vai cilvēki kļūst prātīgāki, taupīgāki vai arī veikali mēģina izvairīties no jaunizveidotā nodokļa par polietilēna maisiņiem? Un vai zināt, ka pavisam drīz durvis vērs arī pirmais audumu maisiņu veikals visā Baltijā.

Beidzot, beidzot, beidzot arī Latvijā populāri kļūst daudz reiz lietojamie auduma maisiņi.

Jau pirms 2 gadiem Latvijā varēja novērot pirmo auduma maisiņu lietošanas vilni - vismaz starp studentiem tie kļuva diezgan populāri. Dažādas krāsas, dažādi zīmējumi, ērti un forši! Arī man bija gan NATO sammita, gan Laimas šokolādes maisiņš. Nākošais auduma maisiņu vilnis, manuprāt, bija pagājušā gada augustā, kad Danija (apavu veikals) visus nopirktos apavus lika lielos, ērtos un spilgti sarkanos maisos! Spriežot pēc tā, cik šādu maisiņu varēja redzēt Rīgas ielās, likās, ka katrs sevi cienošs rīdzenieks vismaz vienu pāri apvu ir iegādājies tieši šajā veikalā.

 Diemžēl, mūsu lielveikaliem vēljoprojām šķiet ērtāk un laikam jau lētāk saražot milzu daudzumu ar polietilēna maisiņiem, nevis popularizēt savu veikalu izveidojot auduma maisiņus. (Par izņēmumu varētu saukt Stockmann pārtikas preču nodāļu, kur ir arī papīra maisiņi). Bet kā zināms citās Eiropas pilsētās, pilnīgi jebkurā lielveikalā pie kases iespējams izvēlēties iegādāties jauku auduma maisiņu, kuru varēs lietot atkārtoti par 1,50 eiro, vai iegādāties vienreizējo polietilēna maisiņu par 0,50 (cenas no Vācijas veikaliem). Protams, paši vācieši vispār nedodas uz veikalu bez maisiņa, jo kāpēc gan tērēt naudu!?

Kāpēc Latvijā viss notiek tieši pretēji - polietilēna maisiņus dod bez maksas, bet auduma maisiņi nav pieejami vispār? Atliek tikai cerēt, ka jaunais nodoklis polietilēna maisiņiem mainīs šo situāciju!

Arī man pazīstamie cilvēki un es pēdējā laikā iepērkoties cenšamies iztikt ar tik maz jauniem maisiem, cik vien iespējams. Nesanāk, protams, vienmēr atcerēties paņemt auduma maisu no mājām, bet vienmēr kaut ko var ielikt somā un paņemt rokās - varianti IR! :) Tas gan, protams, nemaina faktu, ka mājās ir pilna atvilkne ar tukšiem maisiem - arī mēs daļu no tiem lietojam atkārtoti, visbiežāk kā miskastes maisus!

Kā ziņo db.lv drīzumā durvis vērs pirmais audumu maisiņu veikals Baltijā (!!!).  Līdz šim fabrika KIKLIN ražoja auduma maisus tikai uzņēmumiem, bet tagad vērs savu pirmo veikalu. Pie tam, manuprāt, tādā - ļoti ērtā - vietā Barona un Matīsa ielu stūrī. SIA KLIKIN direktors Oskars Polmanis pauž: "Mēs esam lepni, ka ar savu biznesu, kaut kādā veidā varam veicināt dabas aizsardzību un mazināt kaitīgos atkritumus, kas rada pamatīgu piesārņojumu dabā. (..) Cilvēki, labprāt, ikdienā lietotu lina vai kokvilnas auduma maisiņus, taču to pieejamība līdz šim bija ierobežota. Divu gadu laikā kopš KIKLIN uzsāka auduma maisiņu ražošanu Latvijā, to popularitāte augusi ļoti strauji, pateicoties arī daudzām vides kampaņām.''

 Atliek vien cerēt, ka tā patiešām būs un aizvien vairāk tiks lietoti auduma maisiņi!


Komentāri (16)
Džerijs Šterns: 2005. gadā par to rakstīja Nemirst.lv, (c)attiecīgi Nemirst.lv:
"Jāsaka, ka Cūkmens nav oriģināls savās vēlmēs. Diskusija par plastmasas maisiņu (kulifāna celīšu) nelietošanu risinājās jau sen, bet bija noplakusi. Es uzskatu, ka Cūkmena kungs sev nelietīgi pievērš uzmanību, nodarbojoties ar populismu, tā vietā, lai strādātu godīgu darbu. Kulifāna celītes ir ļoti praktiskas un noderīgas, bet pats materiāls - kulifāns - ir ārkārtīgi moderns. Ierosinājums iet iepirkties ar auduma maisiņiem vai papīra turzām ir tik pat vērtīgs kā prezidentes ieteikums automašīnas vietā izmantot velosipēdu. Pieņemsim, ka maisā izlīst kefīrs. Domāju, ka patērētais veļas pulveris tā mazgāšanai arī bojās vidi. Turklāt staigāt ar auduma maisiņu ir senilitātes izpausme. Papīra turzas ir īpašs jautājums kaķu mīļotājiem. Gribētos gan redzēt kā cienījamais Cūkmena kungs gatavojas sava kaķa kastītes saturu sabērt papīra turzā un pa ceļam uz atkritumu konteineru to visu neizbārstīt pa ielu. Garantēju, ka tiks arī kurpēs. Ar to es gribēju teikt, ka nav ko ar figņu nodarboties. Par vides jautājumiem ir jāčakarē kompānijas, ražotāji, nevis ierindas pilsoņi no kuriem nopietni ņemot tāpat nekas nav atkarīgs. Cūkmenam es ieteiktu nodarboties ar lietām, kam ir augstāka pievienotā vērtība. Piemēram, urbināt degunu."
13/02/2008 17:47
Zane: Man gan liekas, ka ja NEVIENS lielveikals vairs nedotu parastos maisiņus par brīvu - tas jau būtu solis uz priekšu, bet, ja viņi būtu vēl tik attapīgi, ka piedāvātu par nedaudz dārgāku naudu nopirkt auduma maisiņu - tie jau būtu divi soļi uz priekšu. Skaidrs, ka vidusmēra iedzīvotājs ir kūtrs un negrib staipīt līdzi auduma maisiņu, ja zina, ka viņam iedos bez maksas polietilēna (celofāna). Tas tikai nozīmē, ka ir jābeidz viņam tie maisi dot!
Un starp citu - vai tad dažreiz nav forši braukt ar velosipēdu? Ir! Tur jau tā lieta. Bet viedoklis, ka auduma maisiņi nav moderni vai ērti, manuprāt, ir stipri novecojis - šie jau nav tādi maisiņi ar kādām staigā vecas tirgus tantes!

Bet kefīram un kaķa mēsliem varam vēljoprojām lietot parasto celofānu - ne velti ir pilnas atvilknes ar tiem maisiem!
13/02/2008 17:58
Chirix: Džerijam var piekrist tikai daļēji. Protams nelaiķe Jelgavas Cukurene vai kāda tamlīdzīga ražotne vienā sezonā nodarīja lielāku kaitējumu videi, nekā vidusmēra pilsonis visa mūža garumā ar saviem celefāna maisiņiem. Bet ražošanas uzņēmumi pie mums izmirst paši vai pēc ES prasības (jau minētā cukurene). Paņemt uz veikalu auduma maisiņu nemaz nav grūti. Tas vismaz ir sākums. Un pēc tam es jau varu ar tīru sirdsapziņu teikt ražotnes pārstāvim - es rūpējos par vidi, bet tu, maita tāds, visu čakarē. Man gan kefīrs nekad nav izlijis, bet esmu nopircis arī ekoloģisko veļas pulveri.
Starp citu pēdējā gada laikā esmu veicis nelielu eksperimentu un nemetu ārā tukšus celefāna maisiņus, bet gan izmantoju tos par atkritumu maisiem. Ar visu to, ka vienmēr cenšos uz veikalu ņemt auduma maisu, man jau ir pilns virtuves skapis ar celefānu. Bail iedomāties, kādu kaudzi "saražo" tie ļautiņi, kas nedomājot ņem bezmaksas celefāna kulītes un pēc tam tās tukšas met ārā celefāna miskastes maisā.
13/02/2008 18:14
Džerijs Šterns: A es neesmu teicis, ka piekrītu Benvenuto aka Nemirst.lv :D Mans "darbs" ir provocēt viedokļus :)
13/02/2008 18:17
Mikausis: kā jau teica Zane un Chirix, lielie maisi arī man labi noder, kā miskastes maisi. savā veidā saudzēju vidi atsakoties no misk.maisu pirkšanas... tagad esmu lepns par sevi :)
problēma ir sabiedrības uztverē. piemēram, Stokholmā, kur klimatiskie apstākļi ir nedaudz skarbāki, pie kartas mājas stāv neskaitāmi riteņi (pārsvarā vecā modeļa, nevis krutie ātrumnieki), jo cilvēki ir sapratuši, ka šādā veidā var pārvietoties pa pilsētu daudz ātrāk. Tas ir veselīgi, draudzīgi videi utt. Rīga tam vēl nav gatava.
Lai ieviestu auduma maisus visos veikalos, tā lieta jāpadara par "stilīgu", jo ērtāk ir paņemt plastmasas maisu veikalā, nekā staipīt auduma maisu līdzi, piem., braucot uz/no darba.
P.S.
Sveicam Zani bariņā!
13/02/2008 18:43
Zane: Paldies, paldies Mikausi! :)
Bet par riteņiem runājot, Lv vēl līdz tam tālu jāaug, jo kā jau Mikausis teica Rīga tam vēl nav gatava - man piemēram būtu stipri bail, ka mani nenotriec - it īpaši braucot pa Rīgas centru. Bet tas jau ir pavisam cits stāsts! :)
13/02/2008 20:41
Džerijs Šterns: Ja es teiktu vienmēr savu viedokli, es būtu Ginesa rekordos ar portālu banu skaitu :D Kas attiecas uz tēmu - pēdējā laikā es vairs vidi šai sakarā nepiesārņoju. Visu, ko vien varu, sabāžu dažādos fotomugursomas nodalījumos :] :] Savējie sapratīs.
13/02/2008 23:28
Antuanete: Btw, Rimi varot dabūt arī papīra maisiņus, tikai ir īpaši jāprasa. Daudz pretīgāk ir "Drogās", kur neprasot arī vienu pašu zobu pastas tūbiņu ieliks maisiņā.
Cik iespējams, cenšos maisiņus neņemt un lietot atkārtoti. Diemžēl ir padaudz produktu, kurus tomēr prasās iekrāmēt maisiņos, pie tam ir veikali, kur beramajiem produktiem maisiņos līmē virsū cenas, līdz ar to padarot tos otrreiz neizmantojamus. Bet vispār - patērētāju vulgaris var audzināt tikai naudas jautājums, proti, kad par mazajiem maisiņiem sāks prasīt samaksu.
14/02/2008 09:39
Zane: Antuanetei, protams, pilnīga taisnība - "Drogās" patiešām ik katru mantu liek maisiņos, un skatās uz pircēju ārprātīgi izbrīnīti, ja tiek palūgts tā nedarīt!

Bet par Rimi papīra maisiņiem gan neesmu dzirdējusi - būs jāizmēģina!
14/02/2008 09:46
Džerijs Šterns: Katrā ziņā, MEGO veikaliņos (vismaz dažos) jau labu laiku prasa naudiņas par kuļikiem - protams, santīmus, bet katru reizi aizmirsti, ka nedos, un, kad neiedod, kaut pāris sekundes padomā, vai tiešām vajag. Un ja dienā kaut vai katrā veikalā katrs desmitais trikai nepaņem to maisiņu, tas jau sanāk daudz.
14/02/2008 10:07
Zane: Arī par mazajiem maisiņiem!? Ja prasa naudu arī par mazajiem maisiņiem, tad gan tas izklausās kaut kas revolucionāri jauns Latvijas veikaliem!
14/02/2008 11:07
Džerijs Šterns: Jā, par mazajiem - 2 santīmi :)
14/02/2008 11:19
Chirix: Bet Ziepčikā no Neldas mazie vispār pazuduši. varbūt nodoklis jau stājies spēkā?
14/02/2008 12:03
Zane: Jā, par to nodokli jāmēģina kaut kur sameklēt! Un tas patiešām forši, ka tādas lietas parādās - nezināju!
14/02/2008 13:32
vulverīns: Maisiņi šmaisiņi, bet kā ar cenām? Starp citu, jau kādu laiku lielveikalos lūkojos pie kasēm, kur tad varētu paķert kādu auduma maisiņu, bet tur neviens viņus netirgo :S!
16/02/2008 22:16
Guntis lox!: Mani sauc gultnis es par plastmasas maisiņiem patik tajos masturbet
12/03/2008 16:04
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: